Taraklı

15.03.2019

Sakarya’ya bağlı Taraklı ve Bolu’ya bağlı Göynük, İstanbul’a yakın gezilebilecek yerlerden olduğu için ne zamandır görmek istiyordum. Sonunda 2 günümüzü bu 2 sakin şehri (cittaslow) görmeye ayırdık. Üstelik bu 6 aylık oğlumuz ve 4 yaşındaki kızımızla ilk gezimiz oldu diyebilirim. İstanbul’dan Taraklı’ya varmak yaklaşık 2.5 saat sürüyor. Cuma günü kahvaltımızı yapıp 9:30 gibi yola çıktık ve vardığımızda saat 12:00’yi geçiyordu. Taraklı, Safranbolu’dakine benzer şekilde tarihi Osmanlı evleri ile ünlü. Görülebilecek ilk yerler Kadirler Konağı ve bu konağın bulunduğu meydandaki Yunus Paşa Cami. Kadirler Konağı 150 yıllık bir yapı. İçerisi yetişkin 2TL, çocuk 1TL’ye gezilebiliyor. Konağın alt kısmında yöresel ürünler ve hediyelik eşyalar satılıyor. Eşim meydanda oğlumuzu gezdirirken biz de kızımla hızlıca konağın içini gezdik. Sonra da meydanda çay içtik. Tezgahlarda en çok gördüğüm yöresel ürünler ev yapımı tarhanalar, erişteler, kuskuslar, reçeller gibi ürünlerdi. Bir de Taraklı’ya özgü, buğday çiminden yapılan uğut tatlısı (uhut tatlısı) alabilirsiniz gitmişken. Gitmeden önce uğut tatlısı hakkında okuyunca bir kafede oturup yiyebileceğimiz bir tatlı zannetmiştim 🙂 meğer buğday çimi marmelatıymış, öyle yemeğin üstüne yenilen tatlı değil 🙂 Küçük bir kavanoz uğut tatlısı 10 TL idi. Yine küçük paket tarhana ve kuskus da 10’ar TL idi.

Yunus Paşa Cami, Yavuz Sultan Selim’in Mısır seferi sırasında Vezir-i Âzamı Yunus Paşa tarafından 1517 yılında yaptırılmış ve kubbesi kurşun kaplı olduğu için Kurşunlu Cami olarak da biliniyormuş.

Taraklı evleri arasında biraz gezdikten sonra Göynük’e doğru yolumuza devam ettik. Taraklı-Göynük arası yol yarım saat sürüyor.

Göynük Gezi Notlarım

Taraklı evleri
Taraklı evleri

Bu bulutlu günün ardından ertesi gün Taraklı’ya yeniden uğradığımızda hava günlük güneşlikti.

16.03.2019

Bir önceki gün Taraklı’yı tepeden seyretmek için Kadirler Konağı’nın yanındaki yoldan yukarı doğru arabayla çıkmayı denemiştik ama yol kapalı olunca geri dönmüştük. Bebek arabasıyla yokuş çıkmayı göze alamamıştık. Fakat, buraya kadar gelmişken Taraklı’yı tepeden görmeden de ayrılmak istemedim. Bu kez bebek arabasının çıktığı yere kadar yukarı çıktık, eşim çocuklarla beni beklerken ben patikadan biraz daha yukarı doğru çıkıp aşağıdaki fotoğraflardaki manzarayı seyredip fotoğraflarını çektim. Tabi ki bebeleri çok bekletmemek için hemen geri dönmek zorunda kaldım 🙂

Çakırlar Konağı da Kadirler Konağı’nın yanındaki yol üzerinde kalıyor. Otel olarak kullanılan bu konak da Taraklı’nın güzel yapılarından biri.

Çakırlar Konağı
Çakırlar Konağı

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *