Niğde’m benim minik, şirin memleketim. Artık hep özlemle andığım şehrim..
Ben mümkün olduğu kadar yolumu düşürmeye çalışıyorum ama eğer bir gün sizin de yolunuz düşerse Niğde’de nereler gezilir bir de benden duyun istedim.
İstanbul’dan otobüsle yaklaşık 11-12 saat sürüyor. Elması, patatesi ve gazozu meşhur memleketimin.
Niğde Kalesi ve Saat Kulesi ilk görülmesi gereken yerlerden. Kaleye gitmişken oradaki kafeye oturup Niğde manzarasını seyretmeden, hele hele de meşhur Niğde gazozunu denemeden olmaz.
Kalenin iç mekanındaki Geleneksel Yaşam Sergisi de ücretsiz gezilebiliyor.
Kalenin olduğu tepede Rahmaniye Cami ve Alaaddin Cami de bulunuyor. Alaaddin Cami’nin giriş kapısında bahar aylarında günün ilk ışıklarının kapıya vurmasıyla oluşan gölgeler taçlı kız başını oluşturuyor. Rivayete göre camiyi yapan usta sultanın kızına aşık olmuş ve aşkını sonsuza dek yaşatmak için kızın resmini cami kapısına işlemiş.
Sungurbey Cami ve onu hemen yan tarafındaki tarihi Kilise de Kale’ye yakın.
Dışarı (Hüsamettin Ağa) Cami, Kığılı Cami, Hüdavent Hatun Türbesi, Gündoğdu Türbesi ve Akmedrese şehir merkezinde yer alan tarihi yerlerden.
Hükümet Meydanı dediğimiz şehrin tam merkezinde bir Atatürk Heykeli bulunuyor. Bu meydanın etrafında Niğde Belediyesi, Defterdarlık, Valilik, Adliye gibi resmi daireler yer alıyor.
Niğde Belediyesi’nin önünde 2013 yılına kadar büyükçe bir park vardı. Hatta yaz aylarında akşamları canlı müzik de olduğundan oldukça kalabalık da oluyordu. Parkın ön kısmında da Türk Büyükleri Heykelleri vardı. 2013 yılında Kent Meydanı düzenleme çalışmaları nedeniyle buradaki park yok edilmiş, heykeller de başka yerlere taşınmış şimdilik.
Mezarlığın önündeki Derbent kavşağına da ay yıldızlarla süslenmiş beyaz bir yapıt dikilmiş. Akşamları kırmızı renklerle aydınlatılıp havuzlardaki sular da akmaya başlayınca çok güzel görünüyor burası.
Yine şehir merkezinde yer alan Niğde Müzesi‘nde çoğunlukla çeşitli kazılarda ele geçirilen tarihi buluntular sergileniyor. Müzeye giriş ücreti 3 TL, müzekart geçiyor.
Niğde’ye 9km uzaklıktaki Gümüşler Kasabası’nda bulunan Gümüşler Manastırı da görülmesi gereken yerlerden. Giriş ücreti 3 TL, müzekart geçiyor. Manastır kayanın içine oyularak yapılmış. Girişteki görevli manastır hakkında ve içerideki freskler hakkında hızlı bir şekilde bilgi verip sizi kendi halinize bırakıyor.
Niğde’ye 24 km uzaklıktaki Kemerhisar beldesinde yer alan Kemerhisar (Tyana) Su Kemerleri, Bahçeli Kasabası’ndaki Antik Roma Havuzu‘ndan suyun Kemerhisar’a taşınması amacıyla yapılmış. Yaklaşık 3–4 km uzunluğundaki kemerlerin Kemerhisar’daki 1,5 km’lik bölümü açıkta, Bahçeli’deki diğer kısmı toprak altında ve kullanılamaz durumdaymış. Kemerlerde yapı taşı olarak travertenler kullanılmış.
Son olarak bu da balık tutmak için gittiğimiz Dikilitaş Barajı’ndan..
Sıcak su kaynaklarıyla şifa dağıtan Çiftehan Kaplıcaları da Niğde’de ziyaret edilen yerlerden.
Kayseri, Niğde, Adana sınırları içinde yer alan Aladağlar Milli Parkı ve 3756 metre yüksekliğindeki Demirkazık Dağı Türkiye içinden ve dışından, dağcıların en çok rağbet ettikleri yerlerden.
Çok güzel olmuş abla.Bunu bana ingilizce olarak çevirebilirmisin.İngilizce ödevimde lazım da lütfen çok önemli.