Bu tatilimizin son durağı Ankara oldu. Ankara’yı bu ikinci ziyaretimdi, ilk ziyaretimin gezi notlarına buradan ulaşabilirsiniz. Bu kezki amacımız Anıtkabir’i kızımızla görmek ve Ankara’da yaşayan birkaç arkadaşımızı ziyaret etmekti. Amasya’dan Çorum üzerinden Ankara’ya gelmemiz 4.5 saat kadar sürdü. Yol üzerinde ayçiçeği tarlalarını, rengarenk açmış çiçekleri seyrederek gelmek çok zevkliydi. Ankara’ya geldiğimizde akşam üstü olmuştu, biz de AnkaMall’da hem arkadaşlarımızla buluşup uzun uzun sohbet ettik hem de yemeğimizi burada yedik.
06.07.2017
Ertesi gün otelde (Crowne Plaza-180 TL) kahvaltımızı yaptıktan sonra Anıtkabir’i ziyaret etmek için yola çıktık. Arabamızı otoparka (Anıtkabir’e giriş ve otopark ücretsiz) bıraktıktan sonra İstiklal ve Hürriyet Kuleleri ve hemen önlerinde bulunan Kadın Heykel Grubu ve Erkek Heykel Grubu ile başlayan Aslanlı Yol’da yürümeye başladık.
Aslanlı Yol’un sonunda Müdafaa-i Hukuk Kulesi ve Mehmetçik Kulesi yer alıyor. Sonra da Mozole görülüyor.
Zafer Kulesi’nde Atatürk’ün naaşını Dolmabahçe Sarayı’ndan Sarayburnu’na taşıyan top arabası sergileniyor.
Mozole’nin tam karşısında İsmet İnönü’nün lahdi bulunuyor.
Diğer kulelerde Atatürk’ün kullandığı tören ve makam arabaları sergileniyor.
Fotoğrafını çekmemişim ama Anıtkabir’deki büyük Türk Bayrağı’nın hemen arka tarafında çiçeklerden yapılmış Türkiye haritası şeklinde bir Türk Bayrağı bulunuyor. Türk Bayrağı’nı geçtikten sonra Mozole’yi ziyaret edecektik ama Avrupa Komisyonu Ulaştırmadan Sorumlu Komiseri Violeta Bulc’un Anıtkabir’i ziyareti sebebiyle Mozole bir süreliğine ziyarete kapatıldı. Zaten daha girişteyken bir koşturmaca, bir telaş vardı. Her yerde askerler yerlerini almıştı. Asker geçişlerini de izleyince kızımız da “Ben asker oldum” diyip asker gibi yürümeye başladı.
Mozole ziyarete açılınca biz de içeri girdik. Şeref Holü’nde ilerleyip Atatürk’ün sembolik lahdi bulunduğu kısma vardık. Atatürk’ün naaşı Şeref Holü’ndeki sembolik lahit taşının tam altındaki mezar odasında bulunuyormuş. Burada Atamızı yine minnetle anıp Mozole’nin dışına çıktık.
Şeref Holü’nde girişte sağda Atatürk’ün 29 Ekim 1938 tarihli Türk Ordusu’na son mesajı, solda ise İsmet İnönü’nün Atatürk’ün ölümü üzerine yayınladığı 21 Kasım 1938 tarihli Türk milletine söylediği taziye mesajı yer alıyor.
Gezdiğimiz yerlerde insanların kareye girmediği bir anı yakalayabilmek için kalabalık olmamasını tercih ederim ama söz konusu Anıtkabir olunca bu düşüncem tam tersine dönüşüyor. Burası her zaman çok kalabalık olmalı, her Türk vatandaşı burayı mutlaka ziyaret etmeli. Özellikle de Türk gençleri cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün manevi huzurunda saygılarını sunup bu duyguyu yaşamalı.
Anıtkabir ziyaretimizden sonra Ciğerci Apo’ya gidip 2 porsiyon ciğer ve 2 ayran alıp 60 TL ödedik. Sonra da İstanbul’a doğru yola çıkıp Ankara’ya veda ettik.