1. gün – 02.08.2014
3 aydır beklediğimiz gün geldi sonunda. Fuji Dağı’na gitmek için sabah erkenden kalksak da otelden çıkış işlemleriydi, tren istasyonuna gitmekti derken saat 10:00’daki trene yetişebildik ancak. Kyoto’dan Shin-Fuji’ye JR hattı shinkansen treniyle yolculuğumuz 2.5 saat sürdü, bilet ücreti 10360 Yen’di. İstasyona vardığımızda ilk işimiz üstümüzü başımızı değiştirip, çantalarımızı hazırlamak ve sonra da valizlerimizi emanete bırakmak oldu. Valizlerimizi bıraktıktan sonra Fujinomiya 5. İstasyona gitmek için otobüs biletlerimizi aldık. Gidiş-dönüş otobüs bileti ücreti 3100 Yen’di ve 3 gün içinde geçerliydi. Otobüs biletini alırken Fuji Dağı’na çıkmakla ilgili kısaca bilgi verip, elimize otobüs saatlerini gösteren bir çizelge ve Fuji Dağı’na çıkmakla ilgili birkaç broşür tutuşturdular. Otobüsü kaçırmak üzere olduğumuz için bileti satan bayan bize nereden bineceğimizi tarif etmek yerine bizimle gelip otobüsü gösterdi. Evet bir kez daha hayran kaldık Japonlara 🙂 13:20 otobüsüne yetişebildik ve Fujinomiya 5. İstasyona vardığımızda saat 16:00’ya geliyordu.
Fuji Dağı’na çıkmakla ilgili birkaç bilgi verecek olursak: Resmi çıkış sezonu Temmuz ve Ağustos ayları ve sadece bu aylarda istasyonlar açık oluyor. İstasyonlarda kalacak yerler, tuvaletler ve yiyecek-içecek satılan bölümler bulunuyor. Dağa çıkış için 4 ayrı rota var, bunlar Fujinomiya (mavi), Gotemba (yeşil), Subashiri (kırmızı), Yoshida (sarı) rotaları. Fujinomiya rotası en kısa (4.3 km) ve en kolay çıkılan rota. Biz de bu rotadan çıkıp indik. Fujinomiya 5. İstasyon 2400 metre yükseklikte yer alıyor. Bu rotadan çıkış ortalama 4-7 saat, iniş ise 2-3 saat sürüyormuş. Tabi dinlenme sürelerini de eklersek bu süre daha da artırılabilir. Bir de irtifa hastalığına karşı birkaç yerde uyardılar, gücünüz olsa bile hızlı çıkmaya çalışmayın, her istasyonda dinlenmeye çalışın diye. Tabelalarda yazan istasyonlar arası ortalama çıkış süreleri ise şöyleydi: 5.-6. istasyon arası 20 dakika, 6.- yeni 7. istasyon arası 60 dakika, yeni 7.- eski 7. istasyon arası 50 dakika (630 m), eski 7.-8. istasyon arası 40 dakika (570 m), 8.-9. istasyon arası 30 dakika, 9.-9.5. istasyon arası 30 dakika (440 m), 9.5.-10. istasyon (zirve) arası 30 dakika (550 m). Elimizdeki broşürde ortalama iniş süreleri ise şu şekildeydi: 10.-9.5. istasyon arası 15 dakika, 9.5.-9. istasyon arası 15 dakika, 9.-8. istasyon arası 15 dakika, 8.-eski 7. istasyon arası 20 dakika, eski 7.-yeni 7. istasyon arası 25 dakika, yeni 7.-6. istasyon arası 25 dakika, 6.-5. istasyon arası 10 dakika. Yükseklikler ise şu şekilde: 5. İstasyon – 2400 m, 6. İstasyon – 2490 m, yeni 7. İstasyon – 2780, eski 7. İstasyon – 3010 m, 8. İstasyon – 3250 m, 9. İstasyon – 3460 m, 9.5. İstasyon – 3550 m, 10. İstasyon – 3720 m, zirve – 3776 m.
Daha 5. İstasyondayken kendinizi bulutların içinde hissetmek çok güzel bir duygu 🙂 Burada bizi rehberlerden biri çevirip yine uyarılarını yaptı: Suyunuzu, yemeğinizi aldınız mı? Yedek kıyafetleriniz yanınızda mı? Baş lambalarınızı aldınız mı? Aynı rotadan mı döneceksiniz? Rotanızdan ayrılmayın…vb. Biraz sohbetten sonra zirveye doğru bir kez daha bakıp başladık çıkmaya 🙂
Rota üzerinde hangi istasyona kaç km kaldığını gösteren, bazen de kaç metre yükseklikte olduğunuzu gösteren tabelalar bulunuyor bol bol.
Bir de rota, aşağıdaki fotoğraftaki gibi demir çubuklara bağlanmış iplerle çizilmiş. 5.-6. istasyon arası en kolay kısım olsa da biz alışık olmadığımız için oldukça yorulduk. Şimdiden başladık bacaklarımız ağrıdı diye şikayet etmeye. Yoruldukça kayaların üstüne, taşın toprağın üstüne oturup dinlendik.
Fuji Dağı’na çıkarken günbatımını da izleyebiliriz diye düşünüyorduk ama hava biraz sisli olunca tam olarak izleyemedik.
5. İstasyon’dan 9. İstasyon’a varmamız yaklaşık 5 saat sürdü. Saat 21:00 civarı 9. İstasyondaydık. Burada kalıp 02:00 gibi kalkıp tekrar yola devam etmeye karar verdik. Burada kalmak için önceden rezervasyon yaptırmamıştık, içeri girip konuştuğumuzda 2 kişilik yer olduğunu öğrendik ve 6500 Yen ödeyerek burada kaldık. Kaldığımız yerden bahsedecek olursak genişçe bir odaya yer yatakları yapılmıştı ve sanırım bir odada 20 kadar kişi yan yana yatıyordu. Üst kısımlarda eşyalarınızı koyabileceğiniz raflar var. Ayakkabılarınızı odanın dışında çıkarıyorsunuz. Bize o kadar dar bir kısım gösterdiler ki, eşim de ben de zayıf olmamıza rağmen sığamadık. Oda ilk başta soğuk olduğu için zaten uyuyamadık da, yatak-yorgan ıslak gibi geldi. Bir ara tam dalmıştım ki alarm çaldı. Uyuyamadık ama neyse ki biraz olsun dinlendik burada.
Unutmadan şunları da söylemeliyim: Yanınıza birkaç tane yedek tişört ve çamaşır alın mümkünse. Biz yanımıza kazak, hırka almıştık ama tişört almamıştık. Yukarı çıktığımızda üstümüzdekiler terden ıpıslaktı, onları çıkarıp kazakları giymek zorunda kaldık. Yağmurluklarımız, pantolonlarımız, ayakkabılarımızsa oldukça rahattı, bir sorunumuz olmadı. Bir de yiyecek-içeceklerinizi mümkünse 5. İstasyon’a bile gelmeden önceden ayarlayın. Biz trenleri yakalayalım derken yeteri kadar alamadık yanımıza, istasyonlarda almak zorunda kaldık Oralarda da fiyatlar yüksekti, yukarı çıktıkça da fiyatlar da artıyordu.
2. gün – 03.08.2014
Saat 04:30’taki güneşin doğuşunu yakalamak için 02:00 gibi kalkıp bir şeyler yedik ve tekrar yola koyulduk. Bizim gibi güneşin doğuşunu izlemeye çıkan bir çok kişi olduğu için 9. istasyondan zirveye kadar çok kalabalıktı ve daha yavaş çıkabildik. Neyse ki güneş doğmadan zirveye çıktık ve doğu tarafından kendimize bir yer bulduk. 05:30’a kadar güneşin doğuşunu izleyip bol bol fotoğraf çektik, zirvenin tadını çıkardık. Japonya, “doğan güneşin ülkesi” anlamına geliyor ve doğan güneşin ülkesinden güneşin doğuşunu izlemek muhteşemdi.
Zirvedeki bir tabelaya göre, zirveye ilk kez 12. yüzyıl ortalarında Matsudai Shonin çıkmış. 19. yüzyılın sonlarından itibaren kadınların da çıkmasına izin verilmiş. Şu anda yılda ortalama 200-300 bin kişi zirveye çıkıyormuş.
Eyfel Kulesi’nden sonra Fuji Dağı’nda da çift gökkuşağını da görünce o kadar mutlu oldum ki anlatamam 🙂 Kendimi bir kez daha şanslı hissediyorum 🙂
Bu da Fuji Dağı’nın dilek ağacı olsa gerek, bozuk paraları takmışlar 🙂
Aşağı indiğimizde saat 10:00 civarıydı. 5. İstasyondan Shin-Fuji’ye otobüs kalkmak üzereydi, hemen bindik biz de. Sonra da valizlerimizi alıp yine shinkansen trenle Tokyo’ya gittik. Bu fotoğrafları da trenden çektim.