03.03.2013
Sultan Ahmet Camii’ni de gördükten sonra Binbirdirek Sarnıcı’na gidelim dedik ama fotoğraf çekmenin yasak olduğunu görünce vazgeçtik girmekten. Rotamızı Ayasofya Müzesi’ne çevirdik. Müzeyi gezmek yaklaşık 1 saat sürdü. Müze kış sezonunda 09:00 – 17:00 saatleri arasında, yaz sezonunda 09:00-19:00 saatleri arasında gezilebiliyor. Bilet fiyatları 25 TL. Müzekart geçtiği için biz yine bilet almadan, sıra beklemeden girdik içeri. Güncel bilgilere sitesinden ulaşabilirsiniz.
Bizans İmparatoru I. Jüstinyen tarafından MS 532 – 537 yılları arasında katedral olarak inşa ettirilen yapı 1453 yılında İstanbul’un fethinden sonra camiye dönüştürülmüş. 1935 yılından beri ise müze olarak kullanılıyor. Dünyanın en eski katedralidir ve yapıldığı dönemde dünyanın en büyük katedrali olmuştur.
Ayasofya Müzesi birbirinden güzel mozaiklerle süslenmiştir.
İçinde Allah, Muhammed, dört halife, Halife Ali’nin oğulları Hasan ve Hüseyin’in isimlerinin hat sanatıyla yazılı olduğu iç mekânı süsleyen yuvarlak dev tablolar Kazasker İzzed Efendi’nin eserleridir.
Ana kubbenin etrafında dört meleği temsil eden freskler bulunuyor.
Ana salonda helenistik dönemden kalma (MÖ 4. yy.), bektaşi taşından yapılmış iki büyük küp bulunuyor. Bunlar III. Murad döneminde Bergama’da bulunmuş, Ayasofya’ya getirilerek su içme gereksinimlerini karşılamak için kullanılmış.
Absidin en üst kısmında kucağında İsa’yı taşıyan Meryem Ana mozaiği bulunuyor.
Kuzey nefinde “Terleyen sütun” olarak adladırılan sütunda, dilek dilemek isteyenler elinin başparmağını sütundaki deliğe sokup elleriyle bir daire çizerler.
Ayasofya’nın ünlü mozaiklerinin yanısıra renkli mermerden yapılmış sütunları ve dantel gibi işlenmiş sütun başları hayran bırakır kendine.
Çıkış kapısı üzerinde de Jüstinyen, Meryem Ana ve Büyük Konstantin’i temsil eden bir mozaik bulunuyor. Çıkarken arkada kaldığı için görünmeyen bu mozaiğin görünmesini sağlamak için tam karşısına bir ayna koyulmuş. Böylece çıkarken mozaiği önce aynadan görüyorsunuz, sonra arkanızı dönüp kendini görüyorsunuz.
Müzenin avlusunda I. Mahmut tarafından yaptırılan şadırvan ve Sıbyan Mektebi bulunuyor.
II. Selim’in, III. Murat’ın ve III. Mehmed’in türbeleri, şehzadeler türbesi, önceden vaftizhane olan Sultan I. Mustafa ve Sultan İbrahim türbeleri de müzenin avlusunda yer alıyor.
Ayasofya Müzesi’nden sonra yakın mesafedeki Yerebatan Sarnıcı gezilebilir.